Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Datakvalitet
Dekningsgradsanalyser
Dekningsgrad angir andel pasienter eller hendelser som registreres, i forhold til antall som skal registreres.
Om et register har lav dekningsgrad, er det fare for at utvalget er skjevt slik at resultatene kan være misvisende og medføre feilaktige konklusjoner. Det er derfor et mål at alle sykehus registrer alle aktuelle pasienter eller hendelser.
Hvilke datakilder som egner seg som grunnlag for utføring av dekningsgradsanalyser varierer mellom ulike registre. For mange registre vil Norsk pasientregister (NPR) være et godt valg. Med tilgang til personidentifiserbare data fra spesialisthelsetjenesten er NPR godt egnet som en ekstern kilde for å kunne utføre dekningsgradsanalyser for mange av registrene. Dekningsgradsanalysene oppdateres normalt annet hvert år. Hensikten er å gi registrene informasjon om hvilke pasienter eller hendelser som ikke er registrert.
Det er likevel mange tilfeller der diagnosekoder eller prosedyrekoder av ulike grunner ikke kan gjenspeile pasientpopulasjonen i registeret. I slike tilfeller finnes det ikke én datakilde eller én metode som fungerer for alle, men man må for det enkelte register se etter og vurdere egnede kilder.
Det brukes i dag flere ulike kilder og metoder blant registre som ikke benytter NPR for dekningsgradsanalyser. Flere baserer seg på kontroll direkte mot journal/kurve i ulike former, mens andre bruker data fra kompetansesentre, behandlingshjelpemiddelenheter, osv. Det arbeides også med å se på om legemiddelregisteret kan brukes som kilde for dekningsgradsanalyser. For registre som inkluderer aktivitet i primærhelsetjenesten kan Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR) være en aktuell kilde.
Som et bidrag i arbeidet med å øke registrenes dekningsgrad tilbyr servicemiljøet en nasjonal tjeneste for dekningsgradsanalyser i samarbeid med Folkehelseinstituttet gjennom NPR og KPR.
Kvalitetsregistre som ønsker å få utført dekningsgradsanalyser i Norsk pasientregister (NPR) søker Folkehelseinstituttet om dette ved å skrive en e-post til pasientregistre@fhi.no merket «Dekningsgradsanalyse». E-posten skal inneholde en beskrivelse av inklusjons- og eksklusjonskriterier og hvilke variabler som skal brukes for å koble sammen opplysninger i kvalitetsregisteret og NPR. Vis også til hjemmel for dekningsgradsanalyse. Se punktet Rettslig grunnlag under.
Kvalitetsregistre som tidligere har fått utført dekningsgradsanalyser trenger ikke fylle ut skjemaet på nytt, men sender en e-post om at registeret ønsker ny dekningsgradsanalyse. Les nedenfor om hvordan vi prioriterer hvilke registre som skal få dekningsgradsanalyse.
Når formelle krav er innfridd og søknaden om dekningsgradsanalyse er akseptert plasseres kvalitetsregisteret i et køsystem.
Kvalitetsregisteret blir kontaktet av Norsk pasientregister (NPR) ved oppstart av analysearbeidet. FHI vil gi kvalitetsregisteret informasjon om hvordan koblingsfil med løpenummer og fødselsnummer og fil med aktivitetsdata skal sendes og hvilket saksnummer som skal brukes. Det er viktig at organisatoriske enheter i tilsendt materiale er kodet med RESH-id og/eller nisifret organisasjonsnummer hvis enheten er på helseforetak- eller sykehusnivå. Hvis enheten er en klinikk, avdeling, poliklinikk eller lignende merkes enheten med RESH-id og/eller avdelingskode etter IK44/89.1
Merk at det er FHI som står for den endelige vurderingen av de juridiske forholdene knyttet til dataoverføring og -sammenstilling.
For å gjennomføre analysene trenger NPR en beskrivelse av hvordan de i sine databaser skal kunne identifisere registerets målgruppe. Typisk vil dette være et sett av inklusjons- og eksklusjonskriterier basert på diagnose-/prosedyrekoder (ICD-10 og NCSP/NCMP/NCRP) eller lignende. Videre må det spesifiseres hvilke variabler som skal legges til grunn for koblingen mellom registeret og NPRs data. Dette vil typisk være variabler som fødselsnummer, behandlings-/diagnosedato og sykehus/institusjon.
Prosedyrebeskrivelsen for identifisering av aktuelle NPR-data og sammenkobling med registeret må utformes av registeret og vedlegges søknaden om dekningsgradsanalyse. Prosedyrebeskrivelsen utformet av Nasjonalt kvalitetsregister for ryggkirurgi kan her benyttes som et eksempel
Under selve analysearbeidet vil registeret kommunisere direkte med NPR for eventuelle justeringer i prosedyrebeskrivelsen og fortløpende håndtering av aktuelle problemstillinger. Det kreves derfor at registerets faglige kontaktperson er lett tilgjengelig for analyseansvarlig i NPR.
Underveis i eller etter dekningsgradsanalyser vil noen ganger være behov for å validere avvik mellom kvalitetsregisteret og NPR. Slike valideringer inngår normalt ikke i dekningsgradsanalysetjenesten og vil bli fakturert for medgått tid
Det er likevel mange tilfeller der diagnosekoder eller prosedyrekoder av ulike grunner ikke kan gjenspeile pasientpopulasjonen i registeret. I slike tilfeller finnes det ikke én datakilde eller én metode som fungerer for alle, men man må for det enkelte register se etter og vurdere egnede kilder.
Det brukes i dag flere ulike kilder og metoder blant registre som ikke benytter NPR for dekningsgradsanalyser. Flere baserer seg på kontroll direkte mot journal/kurve i ulike former, mens andre bruker data fra kompetansesentre, behandlingshjelpemiddelenheter osv. Det arbeides også med å se på om legemiddelregisteret kan brukes som kilde for utføring av dekningsgradsanalyser.
Mer om nasjonal tjeneste for validering og dekningsgradsanalyser
Med tilgang til personidentifiserbare data fra spesialisthelsetjenesten er NPR godt egnet som en ekstern kilde for å kunne utføre dekningsgradsanalyser for mange av registrene. Dekningsgradsanalysene oppdateres annet hvert år. Hensikten er å gi registrene informasjon om hvilke pasienter eller hendelser som ikke er registrert.
Nasjonalt servicemiljø i SKDE har ansvar for prioritering av kvalitetsregistre for dekningsgradsanalyser. Det er et mål at registrene skal få gjennomført en dekningsgradsanalyse hvert annet år. Hvert år lages det en plan for hvilke registre det skal gjennomføres en dekningsgradsanalyse for, i prioritert rekkefølge. Denne prioriteringen gjøres etter følgende hovedpunkter:
Registeret har fått utstedt varsel grunnet for lav dekningsgrad
Det er første gang registeret skal få gjennomført dekningsgradsanalyse
Registeret fikk ikke gjennomført dekningsgradsanalyse forrige år
Registeret har nylig gått over til reservasjonsrett
Hovedansvaret for å bidra med veiledning, oppfølging og bistand vedrørende dekningsgradsanalyser ligger hos det regionale servicemiljøet som registeret hører inn under.
NPR gjennomfører dekningsgradsanalysene og har ansvar for å utarbeide rutiner og registerspesifikke maler som muliggjør jevnlige gjenskapelser av sammenstillinger og analyser. Juridiske vurderinger, logistikk og kvalitetssikring for tjenesten skjer i henhold til Folkehelseinstituttet rutiner.
Rettslig grunnlag for sammenstilling av opplysninger fra et kvalitetsregister med Norsk pasientregister.
Kvalitetsregistre som ønsker at Norsk pasientregister (NPR) skal gjennomføre dekningsgradsanalyser som innebærer sammenstilling med opplysninger i NPR må ha et rettslig grunnlag for dette, et såkalt behandlingsgrunnlag.
Dette har sammenheng med de krav som stilles til behandlingens lovlighet etter personvernforordningen artikkel 6 og 9, NPR-forskriften § 3-7 og reglene om taushetsplikt, jf. helseregisterloven § 17.
Ved bestilling av dekningsgradsanalyse hos Folkehelseinstituttet må den dataansvarlige for kvalitetsregisteret selv både ta stilling til og godtgjøre at den aktuelle sammenstillingen med NPR er lovlig. Kvalitetsregistrene anbefales å rådføre seg med personvernombudet i sin egen virksomhet dersom det er usikkerhet om hva som gjelder.
Tilbakemelding og publisering av resultat fra dekningsgradsanalyse i Norsk pasientregister.
Når analysearbeidet er ferdig vil Folkehelseinstituttet utarbeide en rapport som registeret mottar. Resultatene vil og kunne inngå i den nasjonale tjenestens årsrapport som er en felles publikasjon for Nasjonalt servicemiljø i SKDE og Folkehelseinstituttet.
Informasjon om dekningsgradene til de individuelle nasjonale kvalitetsregistrene finnes på registrenes resultatsider.
Tjenesteregistre er registre som behandler pasientgrupper som ikke klart kan defineres med diagnose eller prosedyrekode, men utgjør en gruppe pasienter som behandles i en spesiell enhet/avdeling ved et sykehus, som spesialiserte poliklinikker, intensivavdelinger, akuttmottak, prehospitale tjenester og lignende.
Å beregne dekningsgrad mot ekstern kilde er utfordrende for tjenesteregistre da det oftest ikke finnes noen gode metoder i kodeverk eller lignende for å identifisere pasienter i behandlingsenheten.
Av dagens nasjonale medisinske kvalitetsregistre er 8 definert som tjenesteregistre. I 2019 ble disse bedt av ekspertgruppen om å redegjøre for et valid og reliabelt system for dekningsgradsberegning.
Tjenesteregistrene er:
Norsk hjertesviktregister
Norsk hjertestansregister
Nasjonalt Kvalitetsregister for Smertebehandling
Norsk intensiv- og pandemiregister
Nasjonalt traumeregister
Norsk register for personer som utredes for kognitive symptomer i spesialisthelsetjenesten - NorKog