Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Norsk kvinnelig inkontinensregister

Kvalitetsforbedring

Avdelingene mottar en gang årlig en rapport der avdelingens resultater sammenlignes med landsgjennomsnittet og der egne operatørers resultater dokumenteres.  

Eksempler på ferdigstilte forskningsstudier siste 5 år (2019 - 2024): 

  • Solhaug BR og medarbeider har med NKIR-data vist at selv om noen kvinner får langvarige smerter etter TVT operasjoner, spesielt ved samleie, får det store flertallet opererte kvinner en bedre seksualfunksjon etter å ha blitt operert for urinlekkasje. Studien er godtatt for publisering i 2024.
     
  • Solhaug BR og medarbeidere har med data fra NKIR vist at TVT-operasjoner har gode subjektive og objektive kontinensresultater både 10 og 20 år etter operasjonen, men at 3-5 % dessverre får langvarige smerter etter inngrepet som fortsatt er til stede etter 10 og 20 år. Studien ble publisert i 2023.
     
  • Myhr og medarbeidere har med data fra NKIR vist at bruk av periurethral injeksjon som sekundærbehandling hos kvinner med tilbakefall eller fortsatt urinlekkasje etter tidligere TVT-operasjon, er trygg behandling med gode resultater. Studien ble publisert i 2022.
     
  • Dyrkorn og medarbeidere benyttet data fra NKIR og Medisinsk Fødselsregister og kunne vise at operasjonsresultatet etter syntetiske slyngeoperasjoner var uavhengig av tidligere obstetrisk sykehistorie. Studien ble publisert i 2021.   
     
  • Svenningsen og medarbeidere har benyttet NKIR-data til å undersøke nytten av forebyggende antibiotika ved urininkontinensoperasjoner med implantering av syntetiske slynger. Studien viste at færre får infeksjon dersom man benytter antibiotika, men at forekomsten er svært lav også uten antibiotika. Studien ble publisert i 2020. 
     
  • Dyrkorn og medarbeidere har validert 10 utvalgte kjernevariabler i NKIR og funnet at registeret har svært høy nøyaktighet i sine registrerte data. Dette sammen med en meget høy dekningsgrad gir gode forutsetninger for bruk av dataene til kvalitetsforbedring og forskning. Studien ble publisert i 2020. 
     
  • Schiøtz og medarbeidere har med data fra NKIR-registeret vist at det ikke er vesentlige forskjeller i operasjonsresultat ved de syntetiske TVT-slyngene som benyttes på norske sykehus i dag. Studien ble publisert i 2019.  
     
  • Dyrkorn og medarbeidere har brukt data fra NKIR og Medisinsk Fødselsregister og vist at fødsler etter slyngeoperasjon går bra hos de fleste, uavhengig av forløsningsmetode, men at fødsel hos noen kan gi raskere tilbakefall av lekkasjeplagene. Studien ble publisert i 2019.

Eksempler på ferdigstilte kvalitetsforbedringsstudier siste 5 år: 

  • NKIR gjennomførte i 2022-2023 kvalitetsforbedringsprosjektet «Langvarig postoperativ smerte etter inkontinenskirurgi med syntetiske slyngeimplantater - Hvordan sikre tidlig diagnose og behandling?».
    Representanter fra 7 sykehus med forskjellige størrelse, geografisk lokalisasjon og måloppnåelse deltok i prosjektet. Hovedkonklusjoner:
    • Etter gjennomføring av 3-års telefonkontroller i prosjektperioden, fant vi 18 av 416 pasienter (4,3 %) med selvrapporterte smerter hvorav kun 8 hadde smerter som trolig kunne relateres til slyngen (1,9 %) etter undersøkelse hos lege.
    • For å sikre at man fanger opp kvinner med langvarige smerter etter syntetisk slyngekirurgi, er god pasientinformasjon viktig. Prosjektgruppen foreslår tekst som kan inkluderes i norsk pasientinformasjon om syntetiske slyngeoperasjoner.
    • Pasienter med selvrapporterte smerter oppfordres til å kontakte lege og bør tas inn på behandlende sykehus til fysisk kontroll. 
  • NKIR har i 2023 videreutviklet NKIR-skjemaet ved å revidere spørsmålet om grad og varighet av smerter etter operasjon. Dette vil kunne gi bedre dokumentasjon av langtidsproblemer med smerte etter inkontinensoperasjon. 
     
  • NKIR har i 2023, i samarbeid med Sykehuspartner, gjennomført en pilot på Vestre Viken HF, Drammen og Ringerike sykehus med å tilby elektronisk utfylling av NKIR-skjema før operasjon og ved kontroller. Pasientenes svar vil bli lagret som pdf-fil i sykehusenes EPJ-system. Det er planer om å bruke løsningen på alle sykehus i Helse Sør-Øst.  
  • NKIR har i 2022, i samarbeid med St. Olavs Hospital, utarbeidet anbefaling om pakkeforløp for pasienter med behov for to periurethrale injeksjoner for å oppnå tilfredsstillende resultat på urinlekkasjen. NKIR arbeidet i 2023 med spredningsfasen på alle sykehus som utfører injeksjonsbehandling.
     
  • NKIR har som ledd i kvalitetsforbedring av operasjonsteknikk i 2022 ferdigstilt en instruksjonsvideo for den mest benyttede operasjonsmetoden for kvinnelig urinlekkasje, «Retropubisk TVT». Når eller hvis operatører ved rapporterende sykehus melder inn et ønske om støtte og hjelp fra registeret i perioder med høy komplikasjonsrate, kan vi vise til videoen.

Eksempler på pågående kvalitetsforbedringsstudier:

NKIR har i 2023 i samarbeid med Helse Vest IKT startet arbeidet med å tilby elektronisk utfylling av NKIR-skjema før operasjon og ved kontroller. Pasientenes svar vil bli lagret som strukturerte data i sykehusenes EPJ-system.

Følgende dokumenter legges med som lenker:

Dekningsgradsanalyser

Validering komplikasjoner

Sist oppdatert 24.02.2025