Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Logo

Norsk hjertestansregister

Norsk hjertestansregister gir mulighet for en bedre forståelse av hva som forårsaker hjertestans, og hva den beste behandlingen er. 

Resultater

Se resultater fra registeret

Trykk her
En bærbar datamaskin med skjerm

Plutselig hjertestans er en fryktet komplikasjon til akutt hjertesykdom, men kan også forårsakes av andre mulige reversible tilstander. Norsk Hjertestansregister (Hjertestansregisteret) ble etablert av Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) i 2002, og fikk status som nasjonalt medisinsk kvalitetsregister i 2013. Oslo universitetssykehus HF drifter registeret, Folkehelseinstituttet er databehandlingsansvarlig, og registeret er underlagt Hjerte- og karregisteret.

Allerede i 1991 ble det utviklet en definisjonskatalog for hjertestans utenfor sykehus, og katalogen ble oppkalt etter klosteret på Utstein utenfor Stavanger hvor det første møtet ble avholdt. Resultatene av behandling av plutselig hjertestans er velegnet som kvalitetsindikator for hele behandlingskjeden fordi overlevelse etter hjertestans er avhengig av at alle leddene i akuttkjeden fungerer optimalt, og fordi utfallet er lett å telle (overlever – død). 

Sammenligning av resultater og prosesser mellom tjenester er med på å stimulere til forbedringsarbeid som kommer pasientene til gode. Et nasjonalt register gir mulighet for en bedre forståelse av hva som forårsaker hjertestans, og hva den beste behandlingen er. 

Formålet med Hjertestansregisteret er å monitorere kvalitet på helsehjelpen til personer som rammes av plutselig, uventet hjertestans. Opplysninger i registeret skal benyttes til kvalitetsforbedring. Registeret skal brukes til utvikling, styring og planlegging av helsetjenester rettet mot personer med hjertestans, overvåkning av nye tilfeller og forekomst av slik sykdom i befolkningen. Inkludert i målene med registeret er at opplysningene skal bidra til forebyggende arbeid og forskning på årsaker til hjertestans, og resultat av helsehjelp som blir gitt hjertestanspasientene. 

Hjertestans utenfor sykehus: 

Alle som rammes av plutselig, uventet hjertestans utenfor sykehus i Norge, og som ambulansen rykker ut til skal inkluderes i registeret. Alle AMK mistenker har hjertestans og der det startes telefonveiledet HLR skal også inkluderes. Nyfødte som gjenopplives i forbindelse med fødsel skal ikke inkluderes.

Hjertestans inne på sykehus:

Pasienter med hjertestans inne på sykehus, der behandling er startet av tilstedeværende eller helsepersonell, skal inkluderes. Dette gjelder også pasienter som har egensirkulasjon når stansteamet ankommer, men som har fått brystkompresjoner i mer enn 30 sekunder, eller elektrisk sjokk fra en hjertestarter. Pasienter der behandlingsforsøk er avbrutt etter vurdering av lege skal inkluderes, og årsaken til avbruddet skal registreres. Nyfødte som gjenopplives i forbindelse med fødsel skal ikke inkluderes.

Hva måler vi

Hjertestansregisteret ønsker å samle data fra alle landets AMK-sentraler, ambulansetjenester og sykehus. Alle ambulansetjenester, 15 av 16 AMK sentraler og alle sykehus leverer data til hjertestansregisteret.

Utenfor sykehus

Antall hjertestans:
Det rapporteres antall hjertestans i forhold til befolkningen i et område og forekomst oppgis som antall hjertestans per 100 000 innbyggere.
Responstid
Tiden det tar fra henvendelsen er mottatt i AMK til første ambulanseenhet er fremme på bestemmelsessted.
HLR av tilstedeværende: 
Hvor mange som får hjerte-lungeredning (HLR) av tilstedeværende før ambulansen kommer frem.
Bruk av hjertestarter før ankomst ambulanse: 
Andel pasienter som får tilkoblet en hjertestarter før ambulansen er fremme og hvem som koblet den til.
Andel innringere til AMK som får telefonveiledning
Det rapporteres på antall innringere som får veiledning pr telefon for å oppfordre til at det gjøres hjerte-lungeredning før ambulansen kommer frem.
Andel pasienter som får tilbake egen hjerterytme: 
Vellykket gjenoppliving (pasienten får tilbake egen hjerterytme) er en mye brukt kvalitetsindikator for prehospitale tjenester og måles. Det måles også om pasientens hjerterytme er vedvarende, det vil si at den varer i minst 20 minutter, eller frem til pasienten blir overlevert til sykehus.
Koronar angiografi og PCI
Andel pasienter som får røntgen med kontrast av årene rundt hjertet (angiografi), og eventuelt utblokking av tette blodårer (PCI) i løpet av sykehusoppholdet.
Temperaturkontroll
Andel pasienter som har en dokumentert temperaturkontroll etter hjertestans.
Nevrologisk status ved utskrivelse: 
Registrering av pasientens funksjonsnivå etter å ha overlevd en hjertestans. Vurderingen gjøres ved å bruke Cerebral Performance Category (CPC-skår).
Overlevelse: 
Andel og forekomst av pasienter som overlever til 30 dager etter hjertestans.
Patient Reported Outcome Measurement (PROM)
To generiske elektronisk spørreskjema om livskvalitet sendes til alle pasienter som har overlevd hjertestans til 30 dager, som er registrert innen 90 dager etter hendelsen og fortsatt er i live når skjema sendes ut.

 

Inne på sykehus

Antall hendelser:
Alle dokumenterte hjertestanshendelser registreres. For pasienter med gjentatte hjertestans, registreres alle hendelser det finnes dokumentasjon på.
Andel pasienter som får tilbake egen hjerterytme:
Det registreres om pasienten får tilbake egen pulsgivende hjerterytme. Det måles også om pasientens hjerterytme er vedvarende, det vil si at den varer i minst 20 minutter.
Koronar angiografi og PCI: 
Andel pasienter som får angiografi og eventuelt PCI i løpet av sykehusoppholdet.
Temperaturkontroll: 
Andel pasienter som har en dokumentert temperaturkontroll etter hjertestans.
Nevrologisk status ved utskrivelse: 
Registrering av pasientens hjernefunksjon etter å ha overlevd en hjertestans ved hjelp av CPC – skår.
Overlevelse: 
Andel og forekomst av pasienter som overlever til 30 dager etter hjertestans.
PROM: 
To generiske elektronisk spørreskjema om livskvalitet sendes til alle pasienter som har overlevd hjertestans til 30 dager, som er registrert innen 90 dager etter hendelsen og fortsatt er i live når skjema sendes ut.

 

Sykehus

Hjertestans utenfor sykehus:

Alle sykehus i Norge som har ambulansetjeneste leverer data for hjertestans utenfor sykehus.

Hjertestans inne på sykehus:

Fra 2023 leverer alle norske sykehus data til Norsk hjertestansregister.

AMK-sentraler:

Alle pasienter som er bevisstløse og ikke puster normalt ved kontakt med AMK-sentralen, samt pasienter med hjertestans bekreftet av ambulansepersonell når de ankommer, er den relevante pasientkohorten for AMK. I 2023 leverte 15 av 16 AMK-sentraler data basert på lydlogg.

Norgeskart som viser antall som rapporterer inn

Foto: Hjertestansregister

Utviklingen av Norsk hjertestansregister fra 2013 til 2023. Grønn farge indikerer at det ble levert data for hele året, gul farge indikerer data for deler av året og rød farge indikerer at det ikke blir levert data. 

    Informasjon om registeret

    Dataansvarlig
    Folkehelseinstituttet (FHI) 

    Databehandler
    Oslo universitetssykehus HF

    Hjemmeside
    https://www.nakos.no

    E-post
    Hjertestansregisteret@ous-hf.no

    Telefon
    23 02 72 38

    Postadresse:

    Norsk hjertestansregister

    Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin, bygg 31

    Oslo universitetssykehus HF - Ullevål

    Postboks 4956, Nydalen

    0424 Oslo

    Sist oppdatert 11.11.2024