Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Logo

Norsk kvalitetsregister Øre - Nese – Hals, Tonsilleregisteret

Norsk kvalitetsregister Øre - Nese – Hals, Tonsilleregisteret omfatter alle tonsilleoperasjoner som utføres på grunn av godartede årsaker. Kjente risikofaktorer ved inngrepene er infeksjon, blødning, smerter og kvalme etter operasjonen.

Resultater

Se resultater fra registeret

Trykk her
En bærbar datamaskin med skjerm

Kirurgisk behandling for sykdom og plager relatert til svelgtonsiller (mandler) er en av de vanligste prosedyrer på barn og unge voksne i Norge. Det blir gjort ca. 10 000 operasjoner med fjerning av mandler pr. år i offentlige sykehus eller hos private behandlere med offentlig refusjon. Mandlene kan fjernes i sin helhet (= tonsillektomi) eller kun delvis (= tonsillotomi). Tonsillektomi er den vanligste metoden i Norge i dag.

Fjerning av tonsillene utføres hovedsakelig av to grunner:

På grunn av kroniske/tilbakevendende infeksjoner i tonsiller som påfører pasienten langvarige/hyppige plager og medfører sykefravær.
På grunn av forstørrede tonsiller som kan gi svelg- og pustevansker. Redusert søvnkvalitet og tretthet/konsentrasjonsvansker på dagtid kan følge av dette.

Registeret omfatter alle tonsilleoperasjoner som utføres pga godartede årsaker. Kjente risikofaktorer ved inngrepene er infeksjon, blødning, smerter og kvalme etter operasjonen. Det er stor variasjon i blødningsfrekvens, infeksjoner og smerter etter operasjonen. Meningen med registeret er å dokumentere hyppigheten av komplikasjoner etter inngrepet, slik at de som opererer kan kontrollere sin egen praksis og dermed ha mulighet til forbedringsarbeid.

Et samlet fagmiljø og Norsk forening for otorhinolaryngologi, hode- og halskirurgi (ØNH-foreningen) står bak opprettelsen av det nasjonale kvalitetsregisteret. Registeret er et av flere planlagte registre innenfor Øre-nese-hals-fagområdet. Registeret er samtykkebasert, og bygger på det svenske Tonsilloperationsregistret med bruk av de samme variablene, noe som legger til rette for nordisk samarbeid. 

Det viktigste formålet med registeret er å sikre kvaliteten på diagnostikk og behandling av pasienter som tonsilleopereres. Registeret har til mål å bidra til praksis med færre komplikasjoner på landsbasis, og opplysninger fra registeret skal benyttes til kvalitetsforbedring og helseforskning. 

Dette skal først og fremst skje ved:
•    Å bidra til lik praksis hva gjelder indiksjon for tonsilleinngrep 
•    Å bidra til lik praksis for når vi bør velge tonsillektomi versus tonsillotomi
•    Å kartlegge forskjeller mellom ulike operasjonsmetoder
•    Å kartlegge postoperative tonsilleblødninger
•    Å kartlegge postoperative infeksjoner
•    Å bidra til lik praksis hva gjelder ressursbruk, kontroller og oppfølging etter tonsilleinngrep
•    Å dokumentere behandlingseffekt og -varighet
•    Å gi den enkelte behandlende enhet mulighet til å evaluere sin virksomhet
•    Å bidra til økt forskningsbasert kunnskap om inngrepet og behandlingen av aktuelle tilstander
•    Å spre kunnskap i både fagmiljø og befolkning om tilstanden og behandlingsmulighetene
•    Å danne grunnlag for forskning

En systematisk, nasjonal datainnsamling er en forutsetning for å få ny kunnskap om tonsillektomi/tonsillotomi; hvilke kriterier som ligger til grunn for kirurgisk behandling, valg av operativ teknikk og komplikasjoner til behandlingen.

Opplysninger som blir registrert er navn, fødselsnummer, indikasjon for operasjon, hvilken operasjonsmetode og teknikk som brukes. I tillegg rapporterer pasientene/pårørende mulige komplikasjoner som blødning, infeksjon og smerter i etterkant av inngrepet, samt pasientrapportert nytte.

I Tonsilleregisteret registreres pasienter som behandles kirurgisk for infeksjon eller hypertrofi av tonsiller, uavhengig av indikasjon og bruk av metode. I Norge opereres ca. 10000 pasienter pr år, de fleste av pasientene som gjennomgår en tonsilleoperasjon vil være i alderen 3-7 år og unge voksne i gruppen 16-26 år.

2017 var oppstartsår for Tonsilleregisteret. Årsrapport 2023 inneholder resultat fra 42 av 46 aktuelle sykehus/avtalespesialister/private. Dekningsgradsanalysen for 2023 viser at 80% av alle pasienter er registrert etter tonsilleoperasjon nasjonalt, totalt 8063 pasienter. Av disse er 54% kvinner og 46% menn, 51% er barn < 16 år og 49% er ≥ 16 år. 

80% av de registrerte pasientene har fått utført tonsilleoperasjon ved et offentlig sykehus og 20% har fått operasjonen hos private/ avtalespesialister.

Å bli registrert i Tonsilleregisteret er basert på reservasjonsrett. Det betyr at du skal få informasjon om registeret før du registreres, med mulighet til å reservere deg dersom du ikke ønsker å bli registrert. Ved å delta i Tonsilleregisteret aksepterer du at registrerte opplysninger kan benyttes både til kvalitetsforbedring, forskningsformål og styring av helsetjenesten. For mer informasjon: https://www.stolav.no/fag-og-forskning/medisinske-kvalitetsregistre/norsk-tonsilleregister/pasientinformasjon/

Registeret samlet i 2023 data fra HF i alle helseregionene. Totalt var det 42 enheter som utførte registreringer til Tonsilleregisteret i 2023, fordelt på 25 sykehus og 17 avtalespesialister/private helseforetak. 4 enheter som gjennomførte tonsilleoperasjoner i 2023 har ikke foretatt registreringer i Tonsilleregisteret. 

Informasjon om registeret

Dataansvarlig
St. Olavs Hospital HF

Hjemmeside
https://stolav.no/fag-og-forskning/medisinske-kvalitetsregistre/norsk-tonsilleregister

Telefon: 
72 57 53 38

E-post: 
tonsilleregisteret@stolav.no

Sist oppdatert 28.01.2025