Kirurgisk behandling for sykdom og plager relatert til svelgtonsiller (mandler) er en av de vanligste prosedyrer på barn og unge voksne i Norge. Det blir gjort ca. 10 000 operasjoner med fjerning av mandler pr. år i offentlige sykehus eller hos private behandlere med offentlig refusjon. Mandlene kan fjernes i sin helhet (= tonsillektomi) eller kun delvis (= tonsillotomi). Tonsillektomi er den vanligste metoden i Norge i dag.
Fjerning av tonsillene utføres hovedsakelig av to grunner:
På grunn av kroniske/tilbakevendende infeksjoner i tonsiller som påfører pasienten langvarige/hyppige plager og medfører sykefravær.
På grunn av forstørrede tonsiller som kan gi svelg- og pustevansker. Redusert søvnkvalitet og tretthet/konsentrasjonsvansker på dagtid kan følge av dette.
Registeret omfatter alle tonsilleoperasjoner som utføres pga godartede årsaker. Kjente risikofaktorer ved inngrepene er infeksjon, blødning, smerter og kvalme etter operasjonen. Det er stor variasjon i blødningsfrekvens, infeksjoner og smerter etter operasjonen. Meningen med registeret er å dokumentere hyppigheten av komplikasjoner etter inngrepet, slik at de som opererer kan kontrollere sin egen praksis og dermed ha mulighet til forbedringsarbeid.
Et samlet fagmiljø og Norsk forening for otorhinolaryngologi, hode- og halskirurgi (ØNH-foreningen) står bak opprettelsen av det nasjonale kvalitetsregisteret. Registeret er et av flere planlagte registre innenfor Øre-nese-hals-fagområdet. Registeret er samtykkebasert, og bygger på det svenske Tonsilloperationsregistret med bruk av de samme variablene, noe som legger til rette for nordisk samarbeid.