Ved ekspertruppens årlige vurderinger av de nasjonale medisinske kvalitetsregistrenes årsrapporter ser man at mange av registrene er i stadium 2 i dagens 4-trinssskala. Registrene er svært ulike med hensyn til «modenhet», og dagens stadieinndelingssystem synes ikke å kunne synliggjøre dette.
Fra 2019 er det endringer i stadieinndelingssystemet for nasjonale medisinske kvalitetsregistre. Det reviderte stadieinndelingssystemet vil få konsekvenser for registrenes arbeid fra og med 2019, og årsrapportmalen for rapporteringsåret 2019 (årsrapporten som skal skrives i 2020) vil være tilpasset det nye systemet. Det er derfor viktig at registerledere og andre ansatte i de nasjonale medisinske kvalitetsregistrene setter seg inn i det nye stadieinndelingssystemet.
Ekspertgruppen har foreslått et system der man går fra dagens stadievurdering i tall (1-4) til at de vurderes i to dimensjoner, både til en bokstav (A-C) og et tall (1-4). Det reviderte stadieinndelingssystemet bygger på de to komponentene ”kvalitetsforbedringsarbeid” (nivå A, B og C) og ”registerfunksjonalitet” (stadium 1-4). I det nye stadieinndelingssystemet vil altså «registerfunksjonalitet», som tidligere, graderes i 4 stadier, mens registrenes rapportering på bruk av registeret i klinisk kvalitetsforbedringsarbeid graderes i 3 nivåer.
Noen av kravene fra dagens stadieinndelingssystem har fått reviderte formuleringer. Andre sentrale endringer er at kravet om å presentere resultater for PROM/PREM er flyttet fra stadium 3 til 4, tilsvarende for kravet om at data anvendes vitenskapelig. Kravet om å identifisere kliniske forbedringsområder er flyttet til nivå B, mens kravet om å dokumentere at registeret har ført til kvalitetsforbedring er flyttet til nivå A.
Det vil også bli gitt informasjon om det reviderte stadieinndelingssystemet på møtet med registrene, 3. juni på Gardermoen.