Nasjonalt Kvalitetsregister for Smertebehandling
Nasjonalt kvalitetsregister for smertebehandling (SmerteReg) ble godkjent som nasjonalt kvalitetsregister i 2014. SmerteReg er et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister som samler opplysninger om pasienter som i forbindelse med sykdom, operasjon, eller skade har blitt henvist til akuttsmerteteam ved norske sykehus. Dette kan for eksempel være pasienter som har gjennomgått kompliserte operasjoner, kreftpasienter, rusmiddelmisbrukere, pasienter med langvarig smerte og pasienter med psykiske lidelser. Registerets overordnede målsetting er å bidra til en bedre organisering av behandling og omsorg for pasienter med særs krevende smertetilstander.
Registeret har som et av sine hovedmål å komme frem til kvalitetsindikatorer for god smertebehandling på norske sykehus. Resultatene for kvalitetsindikatorene blir regelmessig fulgt opp og diskutert lokalt i smerteteamene og på nasjonalt nivå. Dette har blant annet vært utgangspunkt for det nasjonale kvalitetsforbedringsprosjektet “Ikke-medikamentell smertebehandling”. Prosjektet hadde som formål å redusere uønskede forskjeller mellom smerteteam og øke bruk av ikke-medikamentell smertebehandling. I forlengelsen av prosjektet har det blitt startet et nytt lokalt kvalitetsforbedringsprosjekt der det har blitt utarbeidet en brosjyre og en nettside om ikke-medikamentell behandling som er offentlig tilgjengelig for både helsepersonell, pasienter og pårørende. Det har også tidligere blitt utarbeidet en brosjyre om nedtrapping av sterke smertestillende. På denne måten bidrar SmerteReg til å forbedre smertebehandlingen også til pasienter med akutt smerte som ikke blir henvist til smerteteam. Etter initiativ fra SmerteReg sitt fagråd har fagmiljøet rundt SmerteReg etablert retningslinjer for drift av smerteteam.
Høsten 2018 ble stud med Torbjørn Nordrik tatt opp som forskerlinjestudent ved UiB med prosjekttittel «Characterization of patients referred to the APS in Norway». Nordrik har analysert data fra SmerteReg og har sammenlignet ulike grupper av registrerte, blant annet de som står på sterke smertestillende ved innleggelse (opioidtolerante pasienter) og de som ikke står på slike medikamenter (opioidnaive). Dette arbeidet har resultert i en påbegynt vitenskapelig artikkel, og resultatene har blitt presentert på verdenskongressen i smerte i Toronto i 2022.
Etter at SmerteReg ble et reservasjonsbasert register i november 2022, har dekningsgraden økt betydelig og det er nå et stort potensial for videre forskning på dataene.
Databehandlingsansvarlig
Helse Bergen HF
Hjemmeside
Smerteregisteret
Telefon: 55 97 55 60
E-post: smertereg@helse-bergen.no
Kontaktpersoner
Lars Jørgen Rygh
Overlege
Haukeland Universitetssjukehus
Stefanie Erhard-Midttun
Sykepleier
Haukeland universitetssjukehus
Telefon: 55 97 55 60