Nasjonalt Kvalitetsregister for Smertebehandling

Nasjonalt Kvalitetsregister for Smertebehandling

Om registeret
Kvalitetsforbedring
Forsking
Kontakt

Nasjonalt kvalitetsregister for smertebehandling (SmerteReg) ble godkjent som nasjonalt kvalitetsregister i 2014. SmerteReg er et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister som samler opplysninger om pasienter som i forbindelse med sykdom, operasjon, eller skade har blitt henvist til akuttsmerteteam ved norske sykehus. Dette kan for eksempel være pasienter som har gjennomgått kompliserte operasjoner, kreftpasienter, rusmiddelmisbrukere, pasienter med langvarig smerte og pasienter med psykiske lidelser. Registerets overordnede målsetting er å bidra til en bedre organisering av behandling og omsorg for pasienter med særs krevende smertetilstander.

Formål

Registeret har som konkrete mål å øke kvaliteten på behandlingen av de nevnte smertepasienter. Dette skal gjøres ved å:

  • Kartlegge smertepasientene bedre
  • Gi den enkelte behandlende enhet mulighet til å evaluere sin virksomhet
  • Bidra til økt forskningsbasert kunnskap om smertepasienter og behandlingen av disse
  • Spre kunnskap i både fagmiljø og befolkningen om tilstanden og behandlingsmulighetene
  • Danne grunnlag for forskning og nasjonale retningslinjer og utvikle kvalitetsindikatorer for god smertebehandling
     

Hva måler vi?

Et av formålene til SmerteReg er å finne frem til kvalitetsindikatorer for god smertebehandling.
Registeret har flere kvalitetsindikatorer:

  1. Andel forløp hvor pasienter rapporterer at de i stor grad eller i meget stor grad er fornøyd med ivaretakelsen av smerteteam 
  2. Andel forløp hvor pasienter har nedgang i smertenivå (NRS) fra første til siste tilsyn
  3. Andel forløp hvor pasienter er tilsett av to eller flere faggrupper
  4. Andel forløp hvor pasienter er tilsett samme dato som de er henvist
  5. Andel forløp hvor ikke-medikamentell behandling startes, endres og/eller følges opp av smerteteam (ny 2021)
  6. Andel forløp hvor pasienter har fått laget nedtrappingsplan (for sterke smertestillende medikamenter - opioider) hvor det er vurdert behov for dette (ny 2021)
  7. Andel forløp hvor pasienten rapporterte akseptabel smerte ved siste tilsyn (ny 2023)
  8. Andel forløp hvor det rapporteres bedret funksjonsnivå fra første til siste tilsyn, eller uendret funksjonsnivå dersom høyeste nivå er rapportert (5) (ny 2023)
     

Pasienter

Smerteregisterets målgruppe er alle inneliggende pasienter i sykehus som formelt henvises fra sykehusenes avdelinger for tilsyn fra smerteteam. Dette gjelder pasienter med vanskelige smertetilstander som de respektive avdelingene selv føler de ikke klarer å håndtere fullverdig med standard smertelindring.

Disse pasientene inkluderer blant annet kreftpasienter som får helbredende og lindrende behandling (kurative og palliative), nåværende og tidligere rusmiddelmisbrukere, pasienter med langvarig smerte med forverring eller ny smertetilstand og pasienter med psykiske plager, noe som ofte kan forsterke smerteopplevelsen.

Dette er ressurskrevende pasienter som kan bli liggende på sykehus lenger enn gjennomsnittspasienten, ofte på grunn av utilfredsstillende smertelindring. Det er varierende praksis med tanke på hvordan smerteteam involveres i behandling av denne pasientgruppen på norske sykehus.
 

Sykehus

Smerteteam ved følgende sykehus rapporterer til SmerteReg: 

- Haukeland Universitetssjukehus
- Oslo Universitetssykehus (Ullevål, Radiumhospitalet, Rikshospitalet) 
- Universitetssykehuset Nord-Norge
- St. Olavs Hospital 
- Helse Møre og Romsdal (Ålesund)
- Vestre Viken (Bærum) 
- Akershus Universitetssykehus 
- Helse Nord-Trøndelag (Levanger) 
 

Hvordan bidrar registeret til å bedre kvalitet?

Registeret har som et av sine hovedmål å komme frem til kvalitetsindikatorer for god smertebehandling på norske sykehus. Resultatene for kvalitetsindikatorene blir regelmessig fulgt opp og diskutert lokalt i smerteteamene og på nasjonalt nivå. Dette har blant annet vært utgangspunkt for det nasjonale kvalitetsforbedringsprosjektet “Ikke-medikamentell smertebehandling”. Prosjektet hadde som formål å redusere uønskede forskjeller mellom smerteteam og øke bruk av ikke-medikamentell smertebehandling. I forlengelsen av prosjektet har det blitt startet et nytt lokalt kvalitetsforbedringsprosjekt der det har blitt utarbeidet en brosjyre og en nettside om ikke-medikamentell behandling som er offentlig tilgjengelig for både helsepersonell, pasienter og pårørende. Det har også tidligere blitt utarbeidet en brosjyre om nedtrapping av sterke smertestillende. På denne måten bidrar SmerteReg til å forbedre smertebehandlingen også til pasienter med akutt smerte som ikke blir henvist til smerteteam. Etter initiativ fra SmerteReg sitt fagråd har fagmiljøet rundt SmerteReg etablert retningslinjer for drift av smerteteam. 

 

 

Forsking

Høsten 2018 ble stud med Torbjørn Nordrik tatt opp som forskerlinjestudent ved UiB med prosjekttittel «Characterization of patients referred to the APS in Norway». Nordrik har analysert data fra SmerteReg og har sammenlignet ulike grupper av registrerte, blant annet de som står på sterke smertestillende ved innleggelse (opioidtolerante pasienter) og de som ikke står på slike medikamenter (opioidnaive). Dette arbeidet har resultert i en påbegynt vitenskapelig artikkel, og resultatene har blitt presentert på verdenskongressen i smerte i Toronto i 2022. 

Etter at SmerteReg ble et reservasjonsbasert register i november 2022, har dekningsgraden økt betydelig og det er nå et stort potensial for videre forskning på dataene. 
 

Kontaktpersoner

Databehandlingsansvarlig
Helse Bergen HF

Hjemmeside
Smerteregisteret

Telefon: 55 97 55 60 

E-post: smertereg@helse-bergen.no

Kontaktpersoner
Lars Jørgen Rygh​
Overlege
Haukeland Universitetssjukehus

Stefanie Erhard-Midttun
Sykepleier
Haukeland universitetssjukehus
Telefon: 55 97 55 60